ZONNEBANK

ZONNEBANK (SNELBRUINER)

zonnebank (super snelbruiner)

Heerlijk voorbruinen voor u op vakantie gaat. Of gewoon een lekker bruin kleurtje.
U kunt bij ons ook terecht voor gebruik van de zonnebank zonder een abonnement.
(dus ook voor niet leden).
De zonnestudio is uitgerust met een moderne snelbruiner, dubbele gezichtbruiner en ventilatie.

per keer    €   5,-
kaart 5x    €  22,50
kaart 10x  €  40,-

zonnebank_sports-in-motion-musselkanaal

Tips voor u gaat zonnen

• zowel bij het zonnen in de natuurlijke zon, als bij het zonnebaden onder een zonnebank, doet u er goed aan het rustig op te bouwen. Op deze manier bouwt uw huid zelf bescherming op en voorkomt u zonnebrand. Neem na uw eerste zonnebank van een bruiningskuur een rustdag. Doen zich geen ongewenste reacties voor dan kunt u de kuur vervolgen.

• als u onder de zonnebank gaat, gebruik dan altijd het – bijgeleverde – beschermende brilletje. Bescherm altijd uw ogen met deze speciale beschermbril, ook al ziet u afbeeldingen van mensen die zonnebaden zonder bril. UV-licht dat rechtstreeks de ogen binnendringt, kan de oorzaak zijn van oogaandoeningen zoals sneeuwblindheid, lasogen en staar.

• wij raden mensen jonger dan 18 jaar het gebruik van een zonnebank af.

• cosmetische producten, zoals parfums en make-up, kunnen in combinatie met ultraviolet licht een huidreactie veroorzaken. Verwijder daarom altijd sieraden, cosmetica en parfum voor u gebruik maakt van een zonnebank.

• gebruik geen antizonnebrandcrème, -olie of zelfbruinend middel onder de zonnebank. Deze middelen bevatten stoffen die de bruiningstijden beïnvloeden en de voorgeschreven tijden onbetrouwbaar maken. Maak ook geen gebruik van bruiningspillen in combinatie met een zonnebankkuur of het zonnen buiten. De combinatie van bruiningspillen en UV-licht kan de kans op huidirritatie en zonnebrand vergroten.

• in sommige medicijnen en schoonheidsproducten komen stoffen voor die, in combinatie met zonnebaden, ongewenste reacties kunnen oproepen. Als u medicijnen gebruikt – met name antibiotica staan hierom bekend – overleg dan eerst met uw huisarts of apotheek voor u een bruiningskuur begint.

• als uw huid enige tijd na het zonnebad rood en strak aanvoelt, hebt u waarschijnlijk zonnebrand opgelopen. Wacht met een volgend zonnebad tot dit over is, controleer uw kuurplan en ga korter zonnen. Levert het bruinen ongewenste reacties op die u niet kunt verklaren, stop dan met de kuur. Mensen met bepaalde aandoeningen, zoals acne en psoriasis kunnen voordeel van zonnebaden hebben, terwijl andere aandoeningen er juist door kunnen verergeren. Raadpleeg zo nodig uw huisarts.

• bruin niet meer dan eenmaal per dag. Maak hierbij geen onderscheid tussen binnen en buiten zonnen; UV-stralen in zonneapparatuur verschillen niet van UV-stralen van de echte zon.

Zonnen en zwangerschap

Er bestaan veel misverstanden over zonnen tijdens de zwangerschap. De nodige fabels doen hierover de ronde. Maar hoe zit het nu echt? In deze informatie leest u dat u zich geen onnodige zorg hoeft te maken over de foetus, maar wel rekening moet houden met de kans op een zwangerschapsmasker.

Ultraviolette stralen, waar zonlicht voor een deel uit bestaat, kaatsen niet op de huid af, maar dringen een beetje de opperhuid in. In die opperhuid doen ze hun werk. Wat ze precies doen en op welke diepte, hangt af van de golflengte van de straling.
De indringdiepte van de ultraviolette straling is echter zo gering dat de foetus geen enkel risico loopt hiermee in aanraking te komen.

Is er dan helemaal geen reden om extra voorzichtig te zijn?

Ja, die is er wel degelijk, maar dan om een heel andere reden.
Als vrouwen zwanger zijn dan is de hormoonhuishouding sterk veranderd en dat leidt in het algemeen tot versterking van de huidpigmentatie. Bij sommige vrouwen kunnen zich onregelmatige pigmentvlekken in het gezicht ontwikkelen. Dit noemt men zwangerschapsmasker (in het Latijn: melasma of cloasma).
Dit zwangerschapsmasker kan heel ontsierend zijn en het vervelende is, dat die pigmentvlekken bij sommige vrouwen heel lang (zelfs tot enkele jaren na de bevalling) nog aanwezig kunnen zijn. Bij 70% van de vrouwen verdwijnt het zwangerschapsmasker volledig binnen één jaar na de bevalling.
Al betreft dit dus geen bedreiging voor de gezondheid, het is wel belangrijk om tijdens de zwangerschap heel voorzichtig met de zon om te gaan.
Tenslotte wilt u niet het risico lopen om gedurende lange tijd met ontsierende vlekken in uw gezicht te moeten rondlopen.

Waar doe ik nu verstandig aan als ik tijdens de zwangerschap toch wil zonnen?

Probeer grote doses zonlicht inééns te vermijden. Liever dus niet in de volle zon zitten of liggen.
Probeer eerst met kleine doses op de zonnebank of een zwangerschapsmasker lijkt te gaan ontstaan.
Is dit het geval, zorg er dan voor om in de resterende zwangerschapsperiode uw gezicht uit de zon te houden. Als u toch wilt zonnen, scherm uw gezicht dan af met een handdoek of een sunblock (anti-zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minimaal 25). Zolang u niets onregelmatigs bemerkt, kunt u langzaam de dosis iets opvoeren.

Een meerderheid van de zwangere vrouwen heeft geen last van dit probleem, maar het komt te vaak voor om er geen aandacht aan te besteden. U kunt ook tot die minderheid behoren die er wel last van krijgt.
Weest u dus extra voorzichtig in deze periode.

Een andere probleem waar veel zwangere vrouwen mee te maken krijgen is hyperpigmentatie. Vaak rond de tepels en op de onderbuik. Dit verdwijnt doorgaans na de zwangerschap weer.

Wat, als ik nu een huidaandoening heb en zwanger wordt?

• Vrouwen met psoriasis blijken tijdens de zwangerschap over het algemeen minder last te hebben van hun ziekte.
• De huidaandoening S.L.E. (Systemische lupus erythematodes) verergert vaak tijdens de zwangerschap, al hoeft dit niet voor iedereen op te gaan.
• Het atopisch eczeem tenslotte kan zowel verergeren als verbeteren tijdens de zwangerschap.

Tips:
• Het is belangrijk dat u zich prettig blijft voelen. Luister naar uw lichaam. Voelt u zich benauwd of ongemakkelijk, stop dan het zonnen. Tegen het einde van de zwangerschap kan zelfs het op een zonnebank gaan liggen en weer opstaan bezwaarlijk worden.
• Vanaf de 7e maand kan de foetus zien. Vermijdt te fel licht op uw buik door er tijdens het zonnen bijvoorbeeld een handdoek overheen te leggen.
• Zwangere vrouwen met een slappe tepelhuid (en kans op kloven) kunnen baat hebben bij een zonnekuur omdat de te realiseren huidverdikking hierop een positieve uitwerking heeft.
• De huid van uw buik wordt tijdens de zwangerschap behoorlijk opgerekt en daardoor dunner. Weest u bedacht op de mogelijke vorming van striae.

FITVAK gediplomeerd
 • Step- en Funk Aerobic
 • Body Perfection
 • Aerobic Excercise
 • Aerobic-Dance
 • Callanetics
 • Fitness
 • Spinning
 • Stretching
 • Tae Bo
 • Powerwalking
 • Nordic Walking
 • Zumba

Ineke is Fit!vak gediplomeerd en gecertificeerd!